żytnie pierogi ze szpinakiem

Pomysł na pierogi z mąki żytniej pojawił po tym, jak dowiedziałam się, że nie mogę jeść pszenicy. Pierogi uwielbiam w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, że mogłabym więcej ich nie zjeść. Spróbowałam zrobić je w domu z mąki żytniej i wyszły przepyszne! Ciasto bardzo dobrze się formuje i klei i doskonale smakuje w wersji na słono i na słodko. Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na farsz ze szpinakiem:


Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  1. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj sól i wymieszaj. Powoli dolewaj gorącą wodę i zacznij ugniatać ciasto.

Składniki na farsz:

  • 250 g szpinaku
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż dwie cebule pokrojone w kostkę, dodaj szpinak. Po ok. dwóch minutach, kiedy szpinak będzie zblanszowany przypraw i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Z gotowego ciasta wyrywaj mniejsze kawałki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj okręgi i na środku umieść farsz. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, posolonej wody. Wyciągaj ok. 10 sekund po wypłynięciu. Smacznego!

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: