spaghetti z cytrynowym pesto z awokado

W ciągu tygodnia wszyscy jesteśmy bardzo zapracowani i często nie mamy czasu na przygotowanie porządnych posiłków. Pewnie część z Was, w chwilach głodu sięga po gotowce ze sklepów, lub zamawia coś na wynos. Ja też od czasu do czasu korzystam z takich opcji, ale pamiętajcie, żeby takie rozwiązania nie stały się Waszą codziennością.

Zrobienie wartościowego posiłku może być bardzo szybką sprawą :). To, że uwielbiam gotować wcale nie oznacza, że w ciągu tygodnia spędzam w kuchni długie godziny (ale gdybym mogła, to tak właśnie by było :D). Są dni, kiedy wbiegam do mieszkania pomiędzy jedną a drugą pracą i mam 30 minut, żeby się przepakować i coś zjeść. Czasami gotuję hurtowo na kilka dni i mam gotowy obiad do odgrzania, a czasami wolę przygotować coś na świeżo. Przed takim ciężkim tygodniem planuję, jakie posiłki będę przygotowywać i kupuję wszystkie składniki, żeby później się tym nie martwić ;). Zaplanowanie posiłku na zabiegany dzień to już połowa sukcesu!

W zapracowane dni, zawsze na ratunek przychodzi jeden z najszybszych obiadów, czyli makaron z jakimiś dodatkami ;). Moją dzisiejszą propozycją jest makaron spaghetti z cytrynowym pesto z awokado i szpinakiem .

fullsizeoutput_22b


Składniki na jedną porcję:

  • 1 avocado
  • duża garść szpinaku (ok 50g)
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść pistacji
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 100 g dowolnego makaronu spaghetti (ja używam makaronu z cieciorki)

dodatki: prażone pestki dyni, prażone pestki słonecznika, jeszcze więcej pistacji ;), suszone pomidory

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji. Jeżeli tak jak ja, przygotowujesz makaron bezglutenowy pamiętaj, żeby bardzo często go mieszać, bo inaczej się poskleja.
  2. Wszystkie składniki na pesto umieść w misce i zblenduj ręcznym blenderem.
  3. Odcedź makaron i wymieszaj go w jeszcze ciepłym garnku z pesto :).
  4. Do makaronu możesz dodać np. prażone pestki dyni, suszone pomidory i koniecznie gotowe danie posyp cytrynowym pieprzem! 🙂
  5. Smacznego!

fullsizeoutput_225

 

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

2 myśli w temacie “spaghetti z cytrynowym pesto z awokado

  1. Właśnie to jemy – jest przepyszny, a zrobienie to 20 min z zegarkiem w ręku. 🙂 Włączam do żelaznego kanonu ulubionych przepisów i będę częstym gościem na tym blogu, pozdrawiam 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: