biszkopt z mango (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Moi drodzy! Przedstawiam Wam przepis na wegański, bezglutenowy biszkopt. Możecie zrobić go w wersji z mango – tak jak ja dzisiaj, ale możecie pokombinować z innymi owocami (świetnie sprawdzą się np. jabłka). Koniecznie przełóżcie go jakimś dżemem lub konfiturą! Biszkopt pięknie wyrasta i świetnie nada się do wegańskiego tortu urodzinowego! Niedługo zamierzam zamieścić przepis na tort z użyciem tego przepisu, ale nie musicie czekać na mnie i możecie już teraz przełożyć go np. kokosową bitą śmietaną ;). Koniecznie dajcie znać jak wyszedł i jak Wam smakuje :).

img_5899



Składniki na tortownicę 24 cm:

  • 2 szklanki* mleka sojowego
  • 5 łyżeczek soku z cytryny
  • 1/3 szklanki delikatnego oleju (ja dałam rzepakowy)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia**
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mango

dodatkowo: np. konfitura truskawkowa do przełożenia biszkoptu

* szklanka o pojemności 300 ml

** ja używam proszku do pieczenia domowej roboty z mąki ziemniaczanej, sody oczyszczonej i cytryny (inspirowane tym przepisem)

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. W misce zblenduj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut.
  3. Dodaj olej, ksylitol ekstrakt waniliowy i sól i ponownie zblenduj.
  4. Wszystkie sypki produkty przesyp przez sitko i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Do masy dodaj pokrojone w kostkę mango.
  6. Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok.50-60 minut.

img_5903img_5911 kopia1

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

2 myśli w temacie “biszkopt z mango (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: