Placki z morelami

Składniki na 12 placków:

  • 1 banan
  • 130 ml mleka roślinnego – dałam owsiane (3/4 szklanki*)
  • 115 g płatków owsianych (1 szklanka)
  • 30-50g mąki z cieciorki** (od dwóch płaskich do dwóch czubatych łyżek)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej macy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu, kurkumy i soli
  • 2 morele

* użyłam szklanki o pojemności 300 ml

** Możecie poeksperymentować z ilością mąki z ciecierzycy. Jeżeli wolicie bardziej miękkie placki to dajcie dwie płaskie łyżki mąki. Natomiast jeśli wolicie twardsze to śmiało dorzućcie dwie czubate łyżki. Ja robiłam placki w dwóch wersjach i w obydwu są pyszne! Placki, które będą miękkie trzeba bardzo delikatnie podważać i przerzucać na drugą stronę. W przypadku twardszych placków, każdy powinien poradzić sobie z przerzuceniem ich na drugą stronę :).

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (poza morelami) umieść w misce i zblenduj na gładką masę.
  2. Morele pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
  3. Placki smaż na rozgrzanej i suchej patelni :).
  4. Smacznego!

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Blog na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: