nocna czekoladowa owsianka

Wczoraj rozpoczęłam 8-tygodniową przygodę z dietą low FODMAP, polegającą na redukcji produktów bogatych w węglowodany fermentujące. Pomimo zdrowego odżywianie niestety nie zawsze czułam się dobrze i bardzo często (szczególnie po posiłkach, ale często również długo po nich) towarzyszyły mi wzdęcia. Nie zdawałam sobie sprawy, że to nie jest normalna reakcja po jedzeniu. Po konsultacjach z lekarzem i dietetykiem, już wiem co muszę robić, żeby zadbać o moje jelita. Między innymi przez kolejne 8 tygodni będę stosowała dietę low FODMAP.

Chciałabym podzielić się z wami moimi doświadczeniami z tą dietą, dlatego serdecznie zapraszam na mój profil na Instagramie, gdzie będziecie mogli znaleźć sporo zdjęć posiłków, które będę jadła.  Zbilansowanie wegańskiej diety low FODMAP jest bardzo trudne, dlatego moim zdaniem konieczna jest konsultacja z dietetykiem (ja tak zrobiłam). Dostałam rozpisaną dietę na dwa tygodnie i wiele cennych wskazówek jak bilansować posiłki i co jeść, żeby dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ciągu całego dnia. Postaram się dodać na bloga kilka przepisów, jednak podczas korzystania z jadłospisu zrobionego przez dietetyka będę wrzucała same zdjęcia na Instagrama :).

Dzisiaj zapraszam Was na bardzo prosty przepis zrobiony zgodnie z zasadami diety low FODMAP. Bardzo zdrowa czekoladowa owsianka z nasionami. Wystarczy, że wieczorem zblednujecie i wymieszacie wszystkie składniki i rano będziecie mieli gotowe i pyszne śniadanie.

IMG_2994


Składniki na 1 porcję:

  • 1 banan
  • 250 ml napoju migdałowego/ sojowego bez cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 7 łyżek płatek owsianych
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sproszkowanej macy
  • 2 duże garści borówek amerykańskich

Wykonanie:

  1. Wieczorem umieść w misce banana, napój roślinny, kakao i zblednuj.
  2. Dodaj płatki owsiane, pestki słonecznika i dyni i wymieszaj. Miskę przykryj np. talerzem i zostaw do rana.
  3. Przed podaniem owsianki dodaj do masy sproszkowaną macę, cynamon i ponownie wymieszaj.
  4. Do gotowej owsianki dorzuć świeże borówki. Smacznego!

IMG_3013

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: