kokosowa jaglanka z karmelizowaną gruszką

Lato to pora roku, która obfituje w przepyszne, soczyste owoce. Uwielbiam robić z nich śniadania, ciasta, lody. Często dodaję do sałatek czy zjadam jako przekąskę w ciągu dnia. Już od jakiegoś czasu nie jem cukru i słodycz owoców w zupełności mi wystarcza. Owoce sprawdzają się idealnie jako dodatek do śniadanie. Rano najczęściej jadam wszelkiego rodzaju owsianki, jaglanki, płatki quinoa, ryżowe czy gryczane. Kiedy spieszę się i muszę szybko wyjść, do garnka wsypuję płatki, kakao, cynamon, zalewam mlekiem roślinnym i szykuję się do wyjścia. Kiedy owsianka jest gotowa, wrzucam do niej owoce i śniadanie gotowe! Teraz mam więcej czasu na gotowanie, ponieważ w końcu przyszły długo wyczekiwane wakacje ;). Dzisiaj pomysł na śniadanie wpadł mi do głowy, kiedy robiłam zakupy. Zobaczyłam brzoskwinię i od razu wiedziałam, że będzie karmelizowana w syropie klonowym. I tak przygotowałam kokosową jaglankę z karmelizowaną gruszką. Dla odmiany, zamiast płatków owsianych użyłam kaszy jaglanej, która jest jedną z najzdrowszych kasz, ale o niej w innym wpisie ;).


Składniki na dwie porcje:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • cynamon
  • syrop klonowy
  • wiórki kokosowe
  • 1 brzoskwinia
  • garść borówek

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłucz i zalej szklanką mleka migdałowego. Dodaj cynamon i łyżkę syropu klonowego i gotuj do momentu, aż kasza będzie miękka. U mnie zazwyczaj trwa to ok. 10-15 minut.
  2. Kiedy czekasz na kaszę, nagrzej patelnię, brzoskwinię pokrój w półksiężyce i podsmaż z dwóch stron na syropie klonowym (ok. 1 -1,5 łyżki).
  3. Kiedy kasza będzie gotowa dolej do niej resztę mleka migdałowego oraz wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Im więcej wiórek, tym bardziej kokosowe smak ;). Ja dodałam 3 duże łyżki.
  4. Na gotowej kaszy ułóż brzoskwinie i dodaj borówki. Gotowe! 🙂

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Blog na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: