wegańska grochówka

Grochówka jest idealnym pomysłem na obiad w mroźne dni. Jest rozgrzewająca i bardzo sycąca. Wędzone tofu, wędzona papryka oraz duża ilość majeranku, cząbru i czosnku sprawia, że wegańska wersja grochówka smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej wersji z mięsem. Osobiście nigdy nie byłam wielką fanką grochówki z mięsem, natomiast kiedy po raz pierwszy zrobiłam wegańską wersję tej zupy uznałam, że jest przepyszna! Z podanych przeze mnie proporcji zrobicie wielki garnek grochówki, więc spokojnie wystarczy na conajmniej dwa obiady dla rodziny lub na jeszcze więcej dni dla pary :). Koniecznie zjedzcie ją z grubą pajdą żytniego chleba!

IMG_0211


Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu w połówkach
  • 2 cebule
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 litry wody
  • 1 wędzone tofu
  • 4 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli plus duża szczypta
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Groch zalej wodą i mocz przez ok. 10 godzin (najlepiej zalać go na noc).
  2. Marchew, pietruszkę oraz kawałek selera porządnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. W dużym garnku, na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażasz pokrojoną w kostkę cebulkę liście laurowe oraz ziele angielskie. Po chwili dodaj starte na tarce warzywa, odrobinę wody i duś przez kilka minut.
  4. Dorzuć namoczony groch, zalej 2 l wody, dopraw majerankiem, solą, pieprzem i gotuj ok. 1h.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę wędzone tofu oraz ziemniaki i gotuj kolejne 15 – 20 minut.
  6. Gotową zupę dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cząbrem, słodką i wędzoną papryką, odrobiną majeranku, solą oraz pieprzem.
  7. Jedz z grubą pajdą żytniego chleba :).
  8. Smacznego!

IMG_0210

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: