hummus oliwkowy

Hummusu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba ;). Ta przepyszna pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu jest podstawą mojego jadłospisu. Prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce, jednak za każdym razem w jakieś innej wersji. Staram się przygotowywać różne smaki hummusu, żeby mi się nie znudził ;). Kiedyś nałogowo jadłam hummus z suszonymi pomidorami, a potem miałam długą przerwę od tej pasty. Dzisiaj prezentuję wam pomysł na pyszny hummus oliwkowy!


Składniki:

  • 200g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki tahiny
  • sok z wyciśniętej połówka cytryny
  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody (warto schłodzić wcześniej w lodówce)
  • ok. 100 g zielonych oliwek (ale wiadomo, im więcej tym lepiej :D)

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: