Śniadaniowe placki z ciecierzycy

Składniki na jedną porcję:

  • 80 g ugotowanej ciecierzycy
  • 50 g banana
  • 80 ml napoju owsianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 17g masła orzechowego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • łyżeczka sproszkowanej macy
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30g mąki pszennej razowej
  • 10g mąki z ciecierzycy
  • szczypta cynamonu
  • skórka z połowy ekologicznej cytryny
  • 5g oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Do miski wrzuć ciecierzycę, banana, napój owsiany, ocet jabłkowy, ksylitol, masło orzechowe, cynamon, oliwę i zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj mąki oraz sodę oczyszczoną i całość wymieszaj łyżką.
  3. Kiedy masa będzie gotowa dorzuć skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj.
  4. Smaż z dwóch stron na suchej, rozgrzanej na średnią moc patelni.

Z podanych proporcji zrobiłam 5 placków. Cała porcja ma: 539.5kcal; B:19.2; W: 58.5; T:18.6

Published by

Roślinnie nasycona

Z zawodu jestem muzykiem. Muzyka jest moją największą pasją. Jako rytmiczka na co dzień pracuję z dziećmi, oraz dorosłymi. Moją drugą pasją jest gotowanie. Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni przygotowując pyszne, roślinne dania dla moich najbliższych. Na blogu oraz na moim koncie na Instagramie chcę pokazać, że kuchnia roślinna jest zdrowa, pełna wartości odżywczych, a przede wszystkim pyszna! Zapraszam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.
%d blogerów lubi to: